//
you're reading...
МФЕФ 2013

Чуждестранните гости на МФЕФ – София 2013

Sanne DerksЗа откриването на тазгодишния фестивал ще бъде прожектиран филмът „Дева Мария по време на криза” (2012) на Сане Деркс и Шарис Копенс, за което двете дами, заедно с оператора Дейвид Лингерак пристигат специално у нас.

До Лурд отиваш за здраве, а до Уркупиня за богатство, гласи изразът. Лентата показва как парите и религията са равни пред олтара на Девата от Уркупиня. Целогодишно пилигрими идват да измолят финансова помощ и материални блага. Те правят това не само вербално, а и материализирайки своите искания чрез изкопаване на камъни от планината, олицетворяващи парите, дадени им от Девата.

Сане Деркс е холандски културен антрополог и психолог, лектор в Института за джендър изследвания към Университета Радбоуд в Неймеген и в Университета по приложни науки в Айндховен. Това е нейният първи филм, който прави в сътрудничество с Шарис Копенс, холандски антрополог и документалист.

Ден след прожекцията ще имате възможност да чуете и лекция Сане Деркс на тема „Дева Мария във време на криза: теренна работа и видео заснемане в Боливия”, в която тя ще говори за подготовката на дисертацията си в Боливия (2004-2009), основа и на филма. В изследването си тя се вглежда към живата религия и проучва как посвещаването на Девата е свързано с различни форми на социално неравенство при поклонението на светото място на Девата от Уркупиня. В тази презентация тя ще разкаже повече за изследователските техники, най-важните си респонденти и ритуалите, практикувани на светото място. Тъй като филмът се фокусира върху преплитане на религия и икономика, Сане Деркс ще очертае също различните начини на свързване на парите с посвещаването на Девата.

Elpida Skoufalou

Друг гост на фестивала ще бъде гръцкият продуцент и режисьор Елпида Скуфалу, автор на филма „Чух божия плач” (Гърция).

Лентата проследява ритуали при нестинарите в Гърция, пакистански шиити по време на религиозните празници Ашура и Арбаин и церемонията по оплакване при гръцкото малцинство в Албания. Тези групи, може да се различават в своите церемонии, история и култура, но са свързани чрез бягство от реалността, престъпването на границите и екстаза от скръбта. Те общуват със самата смърт, достигайки  по-висока степен на осъзнаване, страдание, болка и удоволствие, предлагайки себе си на висшата божествена сила. Филмът е сниман в периода 2000 – 2011 година.

Елпида Скуфалу завършва музикално образование в Консерваторията в Пиреус и в Националната консерватория в  Атина, както и история на изкуството в Сорбоната. Има множество специализации. Преподава история на киното, медия и актьорско майсторство в Училището по театрално изкуство „Каролос Кун”. Работи към музея на Хиос, като продуцент на образователни филми. Проучвател към Гръцкия център за проучване на фолклора към Академията в Атина. През 2002 г. започва да заснема ритуали и фестивали в цяла Гърция съвместно с антрополога Миранда Терзополу към Културния институт на банка Пиреус.

Освен филма ще може да посетите и майсторския клас на Елпида Скуфалу с тема: „Екстатични ритуали и церемонии”, в който тя ще говори за музиката с нейната трибуна  –  мелодия, думи, танцови форми. Тя е съществен елемент от всеки ритуал, особено в тези, които се характеризират като мистични, езотерични, необуздани, и изисква уникално физическо участие на изпълнителите. Ще бъде дискутирана и ролята на музиката в различни екстатично-лечебни ритуали и ритуали на оплакване и болка като нестинарството и Ашура, които тя е заснела във филма си.

ПРОГРАМАТА ЗА ТЕЗИ СЪБИТИЯ / ВХОД СВОБОДЕН

04.11 / ПОНЕДЕЛНИК / ФЖМК ЗАЛА 13 / 18.00 ч. – Дева Мария във време на криза / Холандия / 2012 / 93 мин. / режисьор: Сане Деркс и Шарис Копенс / с английски и български субтитри

05.11 / ВТОРНИК / ФЖМК ЗАЛА 29 / 16.30 ч. – Лекция на тема: Дева Мария във време на криза: теренна работа и видео заснемане в Боливия / автор: Сане Деркс / работен език: английски

06.11 / СРЯДА / ФЖМК ЗАЛА 13 / 20.00 ч. – Чух божия плач / Гърция / 2012 / 87 мин. / режисьор: Елпида Скуфалу / с английски и български субтитри

07.11 / ЧЕТВЪРТЪК / ФЖМК ЗАЛА 29 / 16.30 ч. – Майсторски клас на тема: Екстатични ритуали и церемонии / автор: Елпида Скуфалу / работен език: английски

Advertisements

Коментари

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Архив

CAFFE
wordpress hit counter
Advertisements
%d bloggers like this: